Activiteiten in het Lauwersmeergebied

In juni bezocht ik het Lauwersmeergebied voor de tweede keer. Dit keer verbleef ik een weekend en heb ik diverse activiteiten gedaan. Ik ben meer over het gebied te weten gekomen. Vandaag deel ik met jullie wat je allemaal in het Lauwersmeergebied kan gaan doen. 

Het Lauwersmeergebied ligt in het noorden van Nederland bij de grens van Groningen en Friesland. Beide provincies bieden leuke activiteiten aan voor iedere doelgroep. Zo kan je sportief zijn door een deel van het Pieterpad te lopen, of je besluit je meer te richten op de culinaire keuken en je gaat zeewierpesto maken. Verken de omgeving op een andere manier dan de auto of fiets, ga met een tuk tuk. Er zijn genoeg activiteiten in het Lauwersmeergebied.

Vis fileren of zeewierpesto maken bij ’t Ailand

Toen ik de keuze kreeg of ik vis wou fileren of zeewierpesto wou maken was de keuze snel gemaakt. Zeewierpesto maken paste toch wat beter bij mij.

We werden verwelkomt in het restaurant ’t Ailand. Een klein knus restaurant met uitzicht over de Waddenzee. Naast het restaurant het zit het proeflokaal waar de workshops plaatsvinden.

Zeewierpestovis fileren

Het is een gezellige bedoeling. De gastvrouw verteld wat er moet worden gedaan en de taken worden verdeeld. Ondertussen kan je ook goed zien wat er allemaal gebeurd bij het vis fileren. Best wel indrukwekkend hoor.

Als alles klaar is wordt het tijd om te proeven. Erg bijzonder om eens zeewier op deze manier te eten. Vies was het niet. Een prima vervanging van kruidenboter voor op je stokbroodje.

Voor meer informatie over de workshops van ’t Ailand check je hier.

Tuk Tuk rijden

Wie had dat nou gedacht? Tuk Tuk rijden door het Lauwersmeergebied. Echt duurzaam is het niet, maar leuk is het wel! Tuktuk

Je mag zelf achter het stuur kruipen na wat enige instructies. Het werkt allemaal net andersom als een auto, wat zorgt voor hilarische momenten.

Er zijn verschillende routes voor je uitgewerkt in een map. Zo kan je bijvoorbeeld rondom het Lauwersmeer rijden. Dit is de langste route die er. Via deze route kom je langs leuke dorpen. Wij besloten om bij Zoutkamp te stoppen om verse paling te eten. Wat een gezellig dorpje is dat toch!

De Tuk Tuk kan je huren in Lauwersoog. Check voor meer informatie hier.

Zeehondencrèche Pieterburen

Ben je een dierenliefhebber en in het Lauwersmeergebied? Neem dan zeker een bezoekje aan de Zeehondencrèche Pieterburen.

In de Zeehondencrèche kom je meer te weten over de zeehonden en waarom een zeehondencrèche nodig is. Je krijgt een kijkje op de intensive care waar vaak huilers binnenkomen. Deze zijn over het algemeen zwaar ondervoed en hebben extra aandacht nodig om weer aan te sterken.

Zeehondencreche

In de bioscoopzaal zal door middel van een video duidelijk worden uitgelegd waarom de Zeehondencrèche nodig is. Vaak wordt er gedacht dat de natuur het zelf wel regelt. Helaas is dit niet helemaal waar als wij (de mensen) zelf schade toebrengen. Als er geen Zeehondencrèche was geweest, waren er langzamerhand ook geen zeehonden meer geweest in de Waddenzee. Iets om zeker goed over na te denken.

Stadswandeling Dokkum (of kanovaren)

Vlakbij het Lauwersmeer ligt de Friese stad Dokkum. De stad is rijk aan historische gebouwen. Een gids kan je hier heel veel over vertellen tijdens een stadswandeling. Tijdens de stadswandeling leer je veel meer over een stad, dan dat je zelf de stad gaat verkennen. Daarnaast weet de gids de leukste plekken van de stad te laten zien. Zeker de moeite waard.

Dokkum stadswandeling

Misschien had je het niet verwacht maar in Dokkum kan je ook gaan kanovaren. Verken de stad op een hele andere manier en pedel door de grachten voor een totale andere belevenis. En het is nog sportief ook!

Pieterpad wandelen

We blijven nog even bij de sportieve activiteiten. Niet dat je voor het Pieterpad heel sportief hoeft te zijn, maar je moet wel van wandelen houden.

Het Pieterpad is een route van 464 km lang wat start in Pieterburen en eindigt in Maastricht. Het Pieterpad wordt ook wel ‘moeder der wandelpaden’ genoemd. Het is één van de bekendste wandelpadden die we in Nederland hebben.

Pieterpad

Het wandelpad is opgedeeld in verschillende etappes. Welke etappe je ook loopt, je leert Nederland van een andere kant kennen. Je loopt dwars door de weilanden wat zorgt voor een totale andere belevenis wanneer je op een wandelpad loopt.

Een aanrader is om het eerste deel van het Pieterpad te lopen. Dit is van Pieterburen naar Winsum en heeft een afstand van 11 km. Via deze route ontdek je het Groninger landschap.


 

Dit waren de activiteiten in het Lauwersmeergebied. Je leert zowel Friesland als Groningen beter kennen wanneer je deze activiteiten gaat doen. Het gebied is groot en daarom zeer afwisselend. Een uniek plekje van Nederland.

Wil je meer weten over dit gebied? Bekijk hier mijn eerste vlog van mijn weekend in het Lauwersmeergebied of lees mijn artikel over de Waddentour.


Welkom op mijn reisblog! Op deze blog schrijf ik artikelen over diverse bestemmingen en de laatste reisnieuwtjes. Heb je tips of wil je me wat vertellen? Laat gerust een reactie achter (vind ik leuk!) of neem contact met me op.

Comments

  1. Leuk! Ik woon er zo dichtbij, maar ben er nog nooit geweest en ik kon helaas niet bij het event aanwezig zijn :( Vooral het tuktuk rijden in Nederland leek me hilarisch net als het kanoën in Dokkum. Maar eens de auto instappen om deze regio te ontdekken..

  2. Top!!! Echt super omgeving en het was een leuke trip inderdaad en gezellige groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.