Ik ben zelf al jaren Griekenland fan en heb de eilanden Kreta, Rhodos en Kos bezocht. Iedere keer kan je er niet om heen. De massa zwerfdieren.

Het zijn vaak honden en katten die je ziet. Ze zijn erg zwak, vermagerd en soms hebben ze ontstekingen aan het oog. Ik kan me dan als dierenliefhebster erg radeloos voelen.

mirtos katten Toen ik een paar jaar geleden terug kwam van Rhodos besloot ik op onderzoek uit te gaan. Ik vroeg me af of de zwerfdieren wel werden geholpen, en of ik misschien op een bepaalde manier kon helpen. Wat bleek? Er was speciaal een stichting voor deze dieren. De stichting werkt vanuit Nederland en zorgt ervoor dat dieren uit Griekenland of Egypte worden geplaatst in Nederland. Deze stichting is Mirtos Animal Project. Mirtos Animal Project is een stichting die ik graag een warm hart toedraag.

Mirtos Animal Project is opgericht in 1999 en de naam ‘Mirtos’ is een plaatsnaam op Kreta.  Mirtos werkt samen met diverse dierenwelzijnsgroepen en particulieren verspreid over Kreta, in Athene en ondersteunen ook twee shelters in Cairo (Egypte). Ik schrijf hier een artikel over, omdat jaarlijks veel Nederlanders op vakantie gaan naar Griekenland en Egypte. Deze vakantiegangers kunnen Mirtos helpen. Er zijn namelijk vluchtbegeleiders nodig. De dieren die ter adoptie worden gesteld komen uit Athene, Kreta of Egypte. De dieren hebben vluchtbegeleiding nodig om naar Nederland, Brussel of Düsseldorf te komen. Je kan als toerist een dier meenemen op de terugreis. De kosten hiervan zijn voor de stichting. Je hoeft er zelf vrijwel niks voor te doen.

Mirtos honden

Bij het vertrek naar Nederland zal er een medewerker van de dierenwelzijn organisatie aanwezig zijn. Die persoon regelt de check in van het dier samen met jou bij de incheckbalie. Op de luchthaven van aankomst kan je het dier weer ophalen bij het gedeelte speciale vracht (vlakbij de bagagebanden waar de koffers komen). In de aankomsthal staat direct een medewerker van de stichting klaar om het dier weer over te nemen. Makkelijk toch? Het is maar een kleine moeite om te helpen als vluchtbegeleiding. Vliegen naar huis ga je toch, dus waarom niet  een hond of kat helpen? De volgende keer als ik naar één van de bestemmingen ga waar Mirtos helpt, ga ik mij zeker aanmelden voor vluchtbegeleiding! Ik hoop jullie ook. Op deze manier krijgen alle dieren een nieuw huisje.

mirtos kat

Er zijn ook andere mogelijkheden om Mirtos Animal Project te helpen. Wordt gastgezin, adopteer een dier of help financieel. Voor meer informatie zie www.mirtos.nu. Bedankt voor het lezen.

mirtos


Welkom op mijn reisblog! Op deze blog schrijf ik artikelen over diverse bestemmingen en de laatste reisnieuwtjes. Heb je tips of wil je me wat vertellen? Laat gerust een reactie achter (vind ik leuk!) of neem contact met me op.

Comments

 1. Ina van Delden Says: juli 14, 2014 at 11:38 am

  Ik kom deze oproep tegen op Facebook….Neem een hondje mee als ‘lifestyle’…Misschien ben ik een beetje cynisch geworden na 13 jaar wonend in Griekenland…
  Ik zie het zoveelste losgelaten/achtergelaten/afgedankt hondje bij mij voor het huis in Mystras. Misschien omdat de Griekse buren ‘hun’ hond gewoon maar op straat laten leven wat weer loslopende honden aantrekt. Twee dagen lang ‘sluit ik m’n ogen’…altijd zijn ze weer verdwenen …deze misschien ook wel. Maar hij bleef een grijs hondje dat duidelijk leed…dus toch maar water en voedsel gegeven en dan verdween hij weer schielijk onder een auto. Nu hebben we kennis gemaakt, ik heb hem geaaid en daardoor was hij niet meer zo bang. En kon ik de oren bekijken…vreselijk ontstoken. Besloot de dierenarts te bellen, maar helaas was het een beetje laat. Dan morgen maar…De ‘dierenopvang’ een particulier initiatief, want de gemeente Sparti, hoewel verplicht tot dierenopvang, gaf gister niet thuis…’we hebben al 135 honden’! Hier in Griekenland moeten oplossingen worden gezocht! Voor alles educatie van het publiek want hondjes beginnen steeds meer ‘in’ te raken…maar helaas niet voor lang, dan worden ze weer gedumpt. Op straat, losgelaten in de bergen, doodgeschoten, of ze laten zieke honden aan hun lot over en die sterven dan vanzelf wel. Ik heb in die 13 jaar vele honden verzorgd en behandeld of laten behandelen, maar ik zie er geen gat meer in…In de voortdurende en erger wordenden crisis zijn honden ook wel het laatste waarmee men zich bezig houdt. Ik bewonder mensen die zich niet aflatend met dieren en hun leed bezig houden, maar ik vraag me af of transport naar andere landen de ultieme oplossing is. En ik denk eerlijk gezegd dat men over het algemeen niet zo veel moet hebben van toeristen die zich met zielige honden bemoeien…Waarmee ik niet wil zeggen dat er oprechte hondenliefhebbers en -beschermers zijn. En alle beetjes helpen…maar ik heb gewoon wat moeite mee met deze oproep ‘neem een hond mee’ als een soort nieuw vakantiebesteding…Nogmaals oprechte betrokkenheid van wie ook…helemaal goed, maar het zit wat complexer in elkaar om goede en deugdelijke oplossingen voor het land en de dieren zelf te creeren. Verder…een hond aan een ketting betekent in Griekenland nog niet dat het beest het perse slecht heeft. Het zijn vaak jachthonden of waakhonden. Zonder eten en drinken, ziek en verwaarloosd is natuurlijk een andere zaak en dat is ook in Griekenland ongeoorloofd en de politie kan boetes uitdelen, als je tenminste agenten treft die iets met dieren hebben…

 2. Jonathan Says: juli 14, 2014 at 1:41 pm

  Erg mooi artikel en ik denk ook dat het initiatief hier van is om mensen te laten nadenken. Bewust worden van de mogelijkheden die er zijn om een dier te helpen wat lijdt.
  Het gaat hier veel meer om de liefde voor dieren en zelfs als een enkel dier hierdoor een betere plek krijgt denk ik dat je een organisatie als Mirtos moet ondersteunen als het welzijn van dieren interesseert.

  Alle Griekse katten en honden zullen hier niet mee worden geholpen maar dat is ook niet mogelijk door één enkel initiatief of organisatie te ondersteunen. Het onderliggende “probleem” ligt veel meer bij de normen en waarden die verschillen per land. Ik zet hierbij ook probleem met opzet tussen aanhalingstekens omdat lang niet iedereen in Griekenland dit als een probleem ziet. Het zelfde geld voor andere Europese landen zoals Spanje.

  De eerst volgende keer dat ik op vakantie ga naar de landen waar Mirtos actief is zal ik contact opnemen met de organisatie. Het is een kleine moeite voor een levend wezen. Zonder dat ik hierbij een land of zijn normen en waarden afkeur voor de manier waarop deze met hun dieren omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.