Afgelopen weekend bezocht ik Leuven. Twee dagen lang genoten mijn vriend en ik van deze heerlijke stad. En wat heeft Leuven mij aangenaam verrast! Ik wist dat het een stad vol historie is met prachtige bezienswaardigheden, maar ik ontdekte meer. Lees verder voor de 5 redenen waarom je Leuven moet bezoeken. 

Bourgondisch Leuven

eten-en-dirnken-leuven

Ik hou van een groot ontbijt, een uitgebreide lunch, borrelen met wat lekkers, een ijsje eten op straat en heerlijk dineren. Ik kon daarom mijn geluk niet op in Leuven. Overal waar je kijkt zie je lekkere eettentjes of wordt er een lekkere snack aangeboden bij je wijntje of biertje.

Leuven wordt ook wel bierstad genoemd, omdat hier de brouwerij zit van het bekende Belgische biertje Stella Artois. Voor de bierliefhebbers onder ons is het cafe The Capital zeker een aanrader. Dit is het grooste biercafé in de wereld. Er staan maar liefst 2000 bieren op de kaart. Deze bieren worden bewaard in de speciale bierkelder, waar je een klein kijkje in kan nemen door middel van de glazen vloeren.

munstraat-leuven

Voor eten moet je in de Muntstraat zijn. Hier vindt je diverse eettentjes met allemaal wereldkeukens zoals: Marrokaans, Indiaas, Zuid-Amerikaans, Frans, Aziatisch, Belgisch en Italiaans. Als vegetariër  kan je terecht bij restaurant Mykene. Hier heb je veel keuze in vegetarisch, vegan en raw eten. Maar je kan er ook terecht voor een portie spare ribs. Zelf hebben we dit restaurant overgeslagen, omdat we op dat moment erg zin hadden in Aziatisch eten.

Shop till you drop

winkelstraat-vanaf-station-leuven

Shoppen, welke vrouw houdt er niet van? Toen wij van het ons hotel via het station naar het centrum liepen viel het mij gelijk op dat je als shop-a-holic je hier prima kan vermaken. Van de grote ketens H&M en C&A tot de wat exclusievere winkels als Supertrash en St.Oliver en kleine boetiekjes, je vindt het allemaal in Leuven. Shoppen doe je in de Bondgenotenlaan en de omliggende straten.

Leuven ligt 1 uur rijden van de Nederlandse grens

Leuven ligt super dichtbij. Het is één uur rijden vanaf de Nederlandse grens bij Breda. Zelfs vanuit Friesland is het te doen. Wij waren namelijk drie uur onderweg vanaf Sneek. Dit was zonder files. Prima te doen dus.

Verder heeft Leuven een groot treinstation en kan je de stad makkelijk met het openbaar vervoer bereiken. Tip! Als je voor meerdere dagen in Leuven bent kan je met gemak de trein naar Brussel nemen. Kan je die stad ook gelijk verkennen ;).

Een stad vol met cultuurhistorie

cultuurhistorie-leuven

Overal waar je kijkt in Leuven zie je prachtige gebouwen. Een teken dat Leuven een rijke historie heeft. Twee van de meest opvallende gebouwen in Leuven zijn het gemeentehuis en de Sint Pieterskerk. Verder is de wijk het Groot Begijnhof ook zeker een bezoekje waard.

In 1493 werd het gemeentehuis gebouwd. Dit is wat mij betreft echt het pronkstuk van Leuven. Het gemeentehuis zit aan de Grote Markt en je loopt er makkelijk op af vanaf het station. Het is een gebouw met een prachtig beeldhouwwerk en kleine details wat s’avonds nog eens mooi wordt verlicht.
De Sint Pieterskerk zit tegenover het gemeentehuis en valt op door zijn enorme omvang op de Grote Markt. Dit is een rooms-katholieke kerk gebouwd in de 15de eeuw en heeft de stijl van de Brabantse gotiek.

Studentenprijsjes

Naast bierstad wordt Leuven ook een studentenstad genoemd. Leuven is ondermeer bekend als de vestigingsplaats van de Katholieke Universiteit Leuven. Een groot voordeel hiervan is dat ondernemers inspelen op de studenten. Zo vindt je tal van restaurants waar je lekker cheap kan eten. Goed voor de portemonnee dus.