Misschien zijn bedwantsen of op zijn Engels gezegd bed bugs niet het leukste onderwerp om over te hebben, maar het is wel een belangrijk onderwerp! Als reiziger kan je er snel mee te maken krijgen. Maar wist je ook dat er momenteel veel bed bugs zijn in Groningen? ‘De bedwantsen komen dus vooral in grote steden voor, zoals in Groningen. Daar zijn het vooral de studentenhuizen waar bedwantsen logeren’ (nos.nl). Het spreid zich dus uit.
Ze zitten niet meer alleen in warme landen maar ook in het hoge noorden van Nederland. Tijd dus om ik kaart te brengen wat bed bugs zijn, hoe je ze herkent en wat je er tegen kan doen.

Zalven

Zalven

Wat zijn bed bugs?

Bed bugs is de Engelse vertaling van bedwanten, ook wel wandluis genoemd. Het zijn rood bruine insecten van ca. 6 millimeter groot (volwassene). Ze leven in en rondom bedden. Vandaar ook de naam bed bugs.

De bed bugs komen veel voor in hotels en hostels. Reizigers nemen ze via hun kleding mee naar andere bestemmingen. Op deze manier worden ze dus makkelijk verspreid en zijn ze moeilijk te bestrijden.

Bed bugs komen in de nacht tevoorschijn en komen af op lichaamswarmte. Ze steken mensen en zuigen bloed. Dit zorgt ervoor dat je een bult krijgt die erg gaat jeuken.

Hoe herken je bed bugs?

Bed bugs zijn klein en kampioen in verstoppen, het is daarom moeilijk te weten of je last hebt van bed bugs. De bultjes geven je vaak de informatie of het een bed bug is.

Bed bugs herken je aan voornamelijk aan de bultjes die ze maken. Vaak maken ze een spoor. Als ze worden gestoord in hun bijt, lopen ze een stukje verder en proberen ze het opnieuw. Zie de foto hieronder. Bed bugs bijten voornamelijk op benen, armen, rug en nek.

bedbugsWat kan je tegen bed bugs doen?

Het is natuurlijk super vervelend als je last van bed bugs hebt. Je wil er dan natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Helaas gaat dit niet snel. Ga er maar van uit dat je zeker een week er last van hebt.

Net als bij luizen is het van belang dat je alles waar ze maar kunnen zitten ontsmet. Het makkelijkste is kleding en beddengoed in de droger of wasmachine te doen, en op de hoogste stand te zetten. Minstens op 60 graden Dit overleven ze niet.
Smeer daarnaast je lichaam in met deet. Net zoals in muggenspray zit deet. Alleen zorg ervoor dat je een hoog percentage deet hebt. Meer deet, des te sneller ze weg gaan.
Verder kan je een ontstekingscrème smeren en ontstekingspillen slikken. Doe dit natuurlijk in overleg met een arts. Hou je bulten goed in de gaten, sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bed bugs. Raadpleeg dan direct een arts!

bedbugs4Zit je in het buitenland? Stap een apotheek binnen, vaak kunnen ze je hier helpen zonder dat je naar de dokter gaat.

Het lastige is je kamer en matras te ontsmetten. Hier is professionele hulp voor nodig. Een gespecialiseerd verdelgingsbedrijf kan dit voor je doen.

Reis je veel? Zorg ervoor dat je dan bij thuiskomst je kleding op 60 graden wast en controleer alles wat uit je koffer komt. Ze kunnen echt overal zitten. Populair zijn vaak de naden bij de ritsen.

bedbugs3Ik en bed bugs

Ik heb last van bed bugs gehad toen ik in Australië zat. Waarschijnlijk opgelopen op een boottocht. Verschrikkelijk voelde ik me toen en natuurlijk een stukje schaamte. Het is net als luizen. Als mensen weten dat je dat hebt nemen ze afstand van je, alsof je een besmettelijke ziekte hebt. Erg vervelend. Gelukkig was ik er na een week vanaf met de middelen die ik hierboven heb beschreven.

Heb je nog vragen over bed bugs? Vraag mij gerust. Wie weet kan ik je helpen.