In een korte stedentrip naar Praag moet je natuurlijk alle belangrijke bezienswaardigheden gezien hebben. Hier een overzicht van de bezienswaardigheden die je niet mag overslaan.

1. De Praagse Burcht

We beginnen gelijk met het mooiste stukje van Praag waar je prachtig uitzicht hebt over de stad. De Praagse Burcht ligt op een heuvel. Wat zo bijzonder is aan de Praagse Burcht is dat dit de grootste Burcht ter wereld is met maar liefst een opervlakte van 7,5 hectare. Om de paar uur wordt voor de Burcht de wisseling van de wacht op een traditionele wijze uitgevoerd.

Verder is de omgeving van de Praagse Burcht ook zeker een bezoekje waard. Overal staan prachtige gebouwen. Neem voor de westkant van Praag ruim de tijd om veel te bezichtigingen.

Tegenover Praagse Burcht

2. Sint Vitus Kathedraal

Sint Vituskathedraal

Vlakbij de Praagse Burcht kan je de Sint vitus Kathedraal bezichtigen. De Sint Vitus Kathedraal maakt een onderdeel uit van de Praagse Burcht en is zeker een bezoek waard. De Kathedraal kan je gratis bezoeken. Erg bijzonder is het detailwerk van de Kathedraal. In 1344 werd de eerste steen door Keizer Karel IV gelegd. In 1929 was de Kathedraal voltooid.

Sint Vituskathedraal2Details Sintvitus2Details Sintvitus

3. De Joodse Wijk

Joodse Synagoge

In de Joodse Wijk kan je de oudste synagoge van Europa bezichtigen. Vlakbij deze synagoge ligt de oudste Joodse begraafplaats van Europa. Men denkt dat op de begraafplaats ongeveer 100.000 mensen liggen begraven. Erg bijzonder want de begraafplaats heeft maar een klein opervlakte. Vanwege ruimtegebrek is men de lichamen gaan stapelen en bestaat het uit twaalf lagen.

4. Wenceslausplein

Wenceslasplein-Praag

In de Nieuwe Stad is het Wenceslausplein te bezichtigen. Met een lengte van 750 meter behoort het Wenceslausplein tot het grooste plein van Europa. In 1989 vond op dit plein de fluwelen revolutie plaats wat het einde betekende van het communistische tijdperk in Tsjechië.

Aan het Wencelausplein staat het Nationaal Museum. Dit is het belangrijkste museum van Tsjechië.

5. Het Oude Stadsplein – Astronomisch uurwerk

UurwerkOp het Oude Stadsplein zijn meerdere gebouwen te bezichtigen. Zo staan er verschillende kerken aan dit plein, waaronder de Tynkerk en de Sint-Nicolaaskerk.

Het meest bijzondere op dit plein is toch wel het Astronomisch uurwerk. Het uurwerk is bevestigd aan de zuidelijke kant van het Oudestadsraadshuis. Het oudste deel van het uurwerk stamt uit het begin van de 15de eeuw.

 6. Karelsbrug

Karelsbrug

De Karelsbrug is de meest bekende brug van Praag. De brug loopt over de rivier de Moldou die ervoor zorgt dat Praag uit een westelijk en oostelijk gedeelte bestaat. Wat de brug zo bijzonder maakt zijn de 30 standbeelden waarvan de meesten in barokstijl. De brug is gemaakt in 1700 en de meeste standbeelden zijn replica’s. De brug is 516 meter lang en 10 meter breed en wordt beschermd door drie torens. Eén toren staat aan de kant van de Oude Stad (oost kant) en wordt gezien als mooist gotische bouwwerk ter wereld.

Standbeeld Karelsbrug Gotische toren

Er is zoveel te zien in Praag, maar dit zijn toch wel de meest populairste bezienswaardigheden van Praag. Ga je in het toeristisch hoogseizoen naar Praag, reken er dan op dat het erg druk is op deze plekken. Probeer zo vroeg mogelijk deze bezienswaardigheden van Praag te bezoeken.