Bolsward is een stad met ca. 10.000 inwoners en staat bekend als een stad van de Friese Elfsteden. Maar Bolsward heeft meer te bieden dan alleen mooie fietsroutes. Zo worden er ook veel streekproducten geproduceerd en Bolsward heeft een rijke historie.

 

Bolsward centrum

 

Cultuur snuiven

Bolsward is een stad die voornamelijk leuk is voor de cultuursnuiver. Het is een stad met een rijke cultuurhistorie waar nog veel van terug te zien is. Een echte aanrader is om met de stadsgids de stad te verkennen. Bij TIP Bolsward kan je een kaartje kopen voor €2,- en de wandeling duurt ca. 2,5 uur. Door te wandelen met een stadgids weet je zeker dat je alle belangrijke plekjes en gebouwen te zien krijgt. Daarnaast verteld de gids alle achterliggende verhalen over de gebouwen, objecten en omgevingen, hierdoor krijgt je een goed beeld over de geschiedenis van Bolsward.

Heb je geen zin om te lopen, maar wil je wel een goed beeld van Bolsward krijgen? Neem dan de rondvaartboot. Bolsward heeft diverse grachten door het centrum lopen. Erg leuk om de stad vanuit de grachten te bezichtigen.

De belangrijkste gebouwen van Bolsward die je kan bezichtigen zijn:

 • Het stadhuis;
 • De Martinikerk;
 • De Broerekerk.

De Broerekerk

 

Naast de gebouwen zijn er ook diverse landschappen en objecten kenmerkend voor Bolsward. Zo zijn o.a. delen van Bolsward gelegen op terpen. Dit kan je goed zien bij de Martinikerk, de Hoogstraat en Het Laag achter de winkelstraat. Naast de terpen heeft Bolsward Het Hoog Bolwerk (wat nu dient als wandel/fietspad). Het Bolwerk diende vroeger als verdedigingswal, ook wel stadswal genoemd. Helaas zijn er geen overblijfselen meer van de stadspoorten die Bolsward had.

Streekproducten

In Bolsward en de omgeving worden veel streekproducten geproduceerd. Het meest bekende product (nationaal en internationaal) is Berenburg Sonnema.
In het bedrijf Sonnema kan je een rondleiding krijgen. Hier krijgen de bezoekers een kijkje achter de schermen en uiteraard kan er geproefd worden. Dit is een activiteit die je eigenlijk niet mag missen.

Naast Sonnema kan je ook een rondleiding krijgen bij Us Heit. Us Heit is een bekende bierbrouwerij in Friesland. De bierbrouwerij is continu aan het vernieuwen. Zo is er een restaurant bijgekomen, waar alleen maar met streekproducten wordt gewerkt. Daarnaast is er vorig jaar een hop-tuin aangelegd met geselecteerde hopplanten, die zullen zorgen voor hopbittersmaak in het bier. Us heit biedt diverse arrangementen, rondleidingen en proeverijen aan.

Veder zijn er in Bolsward nog mee bedrijven die streekproducten verkopen of produceren. Een leuk kleinschalig winkeltje is Het boerderijwinkeltje van de familie Ykema. Bij dit boerderijwinkeltje hoort een boerencamping genaamd Camping Fûgelfrij.

Activiteiten

Er zijn al een paar activiteiten opgenoemd in de voorgaande alinea’s, maar er is meer te doen in en rondom Bolsward. Hier een paar mogelijkheden:

 • Het Gysbert Japicxhûs
 • Titus Brandsma Museum
 • Oudheidkamer
 • Happen en Trappen
 • Boerengolf
 • De stadswandeling
 • Rondvaartboot

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Friese taal? Ga dan naar het Gysbert Japicxhûs. Gysbert Japicx is de grondlegger van de Friese Taal. Een belangrijk persoon dus voor de Friezen.

In het Titus Brandsma Museum wordt het veelzijdige en veelbewogen leven van pater Titus Brandsma uitgebreid gepresenteerd. Titus Brandsma was een Nederlandse karmeliertenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Daarnaast was hij een verzetsheld, die is omgekomen in de tweede wereldoorlog.

De oudheidkamer bevindt zich in het stadhuis. Hier zijn spullen te bezichtigen die laten zien dat Bolsward een Hanzestad is.

Het Stadhuis Bolsward

Happen en trappen is een leuk fiets-concept. Hou je van fietsen en van lekker eten? Dan is dit zeker een activiteit voor jou. Je begint in Sneek met een kopje koffie en een gebakje, vervolgens fiets je naar een locatie waar het voorgerecht op je wacht (Us Heit, Bolsward). Daarna wordt er een tussenstop gemaakt voor een soepje, het hoofdgerecht en het eindigt met een dessert. Het happen en trappen bestaat uit een route van 45 km, voor €38,50.

Tot slot kun je zoals eerder beschreven een stadswandeling doen met een gids of mee gaan met de rondvaartboot door de grachten van Bolsward.

TIP: Wil je een dagje fietsen, maar niet je eigen fietsen meenemen? Je kan fietsen huren bij Rijwielhandelaar De Kroon in Bolsward. De eigenaar geeft je ook graag advies over leuke routes in de omgeving.

Accommodaties

In Bolsward heb je diverse accommodatiemogelijkheden. Van een hotel tot aan een boerencamping het is allemaal mogelijk. Hier een paar leuke accommodaties op een rijtje:

 • Hotel De Wijnberg Bolsward

Dit hotel ligt gelegen midden in het centrum van Bolsward. Het is een authentiek pand met een mooi restaurant en een fijn terras. Vanaf het terras kijk je zo de winkelstraat over. Dit is ook een vaste plek voor de Bolswarders om een hapje te eten, een kopje koffie te drinken of een drankje te doen.

 • Hotel Het Weeshuis

Hotel Het Weeshuis is een kleinschalig familiehotel met een rijke geschiedenis. De naam ‘Het Weeshuis’ zegt het al, het diende vroeger als weeshuis. Het hotel ligt in het centrum van Bolsward. In de straat voor het hotel kan je de Martinikerk en het stadhuis zien. Het hotel ligt wel wat rustiger gelegen dan Hotel De Wijnberg. Daarnaast heeft het een prachtige tuin.

 • Stadsherberg Heermastate

Stadsherberg Heeremastate is een Bed & Breakfast. Het is een monumentaal pand in een achterafstraatje in het centrum. Het ligt vlakbij de Broerekerk en het stadhuis.

 • Boerencamping Half-Hichtum

Boerencamping Half-Hichtum ligt net aan de rand van Bolsward. Het is een gezellige boerencamping met veel mogelijkheden. Zo kan je makkelijk vanuit de camping leuke fietstochten maken naar diverse (elfsteden) locaties. Heb je het onderweg gehad met fietsen? Dan komen de campingeigenaren je weer ophalen en de volgende dag brengen ze je weer naar de zelfde locatie. Als dat geen service is?!

Stadsherberg Heeremastate

Restaurants

In Bolsward zijn er genoeg leuke restaurantjes. Voor iedereen is er wel wat. Hier een paar mogelijkheden waar je een lekker hapje kan gaan eten:

 • Pickwick’s Steaks & Tapas
 • Us Heit
 • Happy China
 • Eetcafé BaBa
 • Brasserie E&D
 • Het Weeshuis
 • De Wijnberg Bolsward

Alle restaurants zijn op loopafstand van het centrum.

Hotel en Restaurant Het Weeshuis

Kom naar Bolsward

Wil je de drukte onthaasten? Hou je van cultuur? Zoek je rust? Wil je een paar daagjes even lekker weg zijn? Kies dan voor de Friese gastvrijheid in de Hanzestad Bolsward. Kom en ‘proef Bolsward’ zowel letterlijk als figuurlijk.

Omgeving Bolsward