Het is de laatste dag van de vegetarische maand! Dertig dagen heb ik geen vlees gegeten. Maar wat heb ik nu van deze vega-maand geleerd?

Ik heb deze maand als super leerzaam ervaren. Het belangrijkste waar ik achter ben gekomen is dat je vlees totaal niet nodig hebt. Als je goed let op bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer en eiwitten dan merk je er lichamelijk niks aan dat je geen vlees eet.

Ik ben deze maand erachter gekomen dat niet alle horeca-gelegenheden de vegetariërs tegemoet komen. Vaak zijn de vegetarische gerechten op menukaarten maar erg beperkt en simpel. Daarnaast kwam ik erachter dat je als vegetariër soms niet alles kan bestellen, ondanks dat je denkt dat het vegetarisch is. Zo had ik in een eetcafé deze maand nacho’s besteld. Eenmaal toen het geserveerd was kwam ik erachter dat er gehakt doorheen zat. Een flinke tegenvaller! Dat hadden ze van mij wel even op de kaart mogen vermelden.

Een verrassing voor mij waren de vegetarische snacks die je naast je friet kan eten. Ik dacht dat er naast de bamischijf en nasiblok niet veel anders was, en ook daar moet je mee opletten dat er geen vlees inzit. Maar wat blijkt er is nog veel meer vegetarisch! Wat dacht je van de kaassoufle, Vietnamese loempia en de groentekroket? Laat die groentekroket nou echt verrukkelijk zijn!  Een aanrader!

Het meest lastige vond ik deze maand als je eten krijgt aangeboden van anderen met vlees en je ‘nee’ moet zeggen. Ik vind het voor de anderen dan zo vervelend. Zo hadden we deze maand op werk een gezamenlijke lunch met collega’s. Iedereen nam wat eten mee. Zal je zien bijna alles met vlees! Quiche met ham, sushi met zalm en ga zo maar door. Vervelend voor mezelf maar ook vervelend voor anderen die je wat aanbieden.

Verder denk ik dat het toch ook wel lastig is om vegetariër te zijn als je veel in het buitenland zit. Ik weet persoonlijk niet hoe andere landen omgaan met vegetariërs. Met ‘omgaan’ bedoel ik dan wordt er rekening gehouden met vegetariërs in restaurants. Bij de meeste landen en hun keuken denk ik altijd aan vlees. Bij mijn volgende reis naar het buitenland zal er meer op gaan letten!

Vanaf morgen zit de vegetarische maand erop en ik heb besloten om niet 100% vegetariër te worden. Wel heb ik besloten zo goed als geen vlees of vis bij mijn avond eten te eten. Als ik het dan een keer eet dan zal het zijn als ik bij anderen eet, als ik uit eten ga, of bij een bijzondere gelegenheid. Wil ik wel eens een stukje vlees bij het avondeten dan ga ik voor biologisch. Het mag dan misschien wat meer kosten maar voor één keer in de week kan dat best wel uit vind ik.

Voor degene die het niet wisten, ik heb nooit (zolang ik me kan herinneren) gevogelte gegeten en dit blijft natuurlijk zo.

Op deze manier hoop ik toch wat bij te dragen aan een beter leven voor dieren.

Bedankt voor het lezen. Ik hoop dat jullie het leuk vonden mijn challenge te volgen! Tot de volgende challenge;)

Challenge vegetarisch eten

Bron: http://artistdogboy.blogspot.com/2010/11/reactions-to-fact-that-i-am-vegetarian.html