Iedere keer als ik maar iets zie langskomen in de media of social media over dierenleed door toerisme wordt ik verdrietig. Naast verdriet voel ik ook boosheid en onmacht. Ik snap niet hoe het leuk kan zijn om op een ezel te rijden, die een steile berg op moet, en ondertussen wordt geslagen met een stok. Daar wil je toch niet aan mee doen als toerist?!

Ezels in Griekenland

Ik heb het gezien op Rhodos toen we een berg op gingen om een ruïne te bezichtigen. Mijn vriend en ik hadden ons goed voorbereid op een stevige wandeling in de hitte. Het leek ons een leuke uitdaging om naar boven te lopen. Maar niet iedereen van onze excursie groep had er zin in. Je kon ervoor kiezen om op een ezel naar boven te rijden. Er waren daadwerkelijk mensen die hier voor kozen, ook uit onze groep. Een tegenvaller vind ik.

Lindos (Rhodos)

Lindos (Rhodos)

Lachend op de ezel vertrokken de toeristen naar boven. Onderweg kwamen we ezels tegen die weer naar beneden liepen, waar ze vervolgens weer het zelfde te wachten stond. Je ziet dat ze het niet leuk vinden, dat ze het zwaar hebben, snakken naar water en rust. Het tegenovergestelde gebeurd, ze krijgen een pak slaag met een stok als ze niet doorlopen en regelmatig glijden ze uit op de gladde stenen. Dit hoort niet en dit mag niet vind ik!

Photo by Flickr - Chase Cheviron

Photo by Flickr – Chase Cheviron

 

Veel meer dierenleed

Naast het voorbeeld van de ezels zijn er tal van andere toeristische attracties waar dieren voor worden ingezet. Dieren zijn vaak DE toeristische attractie. Denk bijvoorbeeld aan olifanten ritten, of op de foto met een tijger in Thailand. Maar ook op de foto met een slang of een ander reptiel. Vergeet ook niet de beren in India die geketend zijn aan hun neus en trucjes moeten doen. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik denk dat de boodschap duidelijk is. Dieren die worden gebruikt (en hard moeten werken) voor het vermaak van toeristen kan gewoon niet. Het wordt tijd dat iedereen weet dat er veel dierenleed achter schuilt.

Olifantenritten

Het leek mij altijd geweldig om een jungletocht te maken op een olifant. Wel vroeg ik me altijd af of deze dieren goed werden behandeld. In augustus (2014) kreeg ik antwoord op mijn vraag via de organisatie World Animal Protection Nederland (WAPN). Het antwoordt is nee, de olifanten worden niet goed behandeld.

Photo by Flickr - Gareth Bogdanoff

Photo by Flickr – Gareth Bogdanoff

 

De olifanten worden geslagen en krijgen niet genoeg te eten. Zie het volgende filmpje met acteur Mark van Eeuwen, en wordt bewust van welk dierenleed achter een olifantenrit schuilt. De beelden kunnen schokkend zijn.

Deze zomer zette de stichting WAPN de actie ‘Stap van de olifant af’ op. Via deze website http://olifant.worldanimalprotection.nl/ kan je de belofte doen om nooit (meer) op een olifant te rijden. Op deze manier lukt het misschien het dierenleed uit de wereld te krijgen.

Ik heb de belofte gedaan! Jij ook?

Doel

Mijn doel van dit artikel is mensen bewust te laten maken over dat de dieren die worden gebruikt in de toerisme industrie, vaak niet goed worden behandeld. De enige manier om dit te laten stoppen is om niet mee te doen met de activiteiten waar dieren voor worden gebruikt.

Ik hoop dat mijn doel is gelukt en dat het iedereen aan het denken zet. Ik wil niemand persoonlijk aanvallen. Misschien maak ik mij er ook schuldig aan, door op de foto te gaan met een koala. Het belangrijkste is dat we er meer rekening mee gaan houden en niet altijd met de massa mee gaan. Het kan namelijk zo zijn dat de dieren niet goed worden behandeld.

Bedankt voor het lezen van dit artikel.