Ik ben zelf al jaren Griekenland fan en heb de eilanden Kreta, Rhodos en Kos bezocht. Iedere keer kan je er niet om heen. De massa zwerfdieren.

Het zijn vaak honden en katten die je ziet. Ze zijn erg zwak, vermagerd en soms hebben ze ontstekingen aan het oog. Ik kan me dan als dierenliefhebster erg radeloos voelen.

mirtos katten Toen ik een paar jaar geleden terug kwam van Rhodos besloot ik op onderzoek uit te gaan. Ik vroeg me af of de zwerfdieren wel werden geholpen, en of ik misschien op een bepaalde manier kon helpen. Wat bleek? Er was speciaal een stichting voor deze dieren. De stichting werkt vanuit Nederland en zorgt ervoor dat dieren uit Griekenland of Egypte worden geplaatst in Nederland. Deze stichting is Mirtos Animal Project. Mirtos Animal Project is een stichting die ik graag een warm hart toedraag.

Mirtos Animal Project is opgericht in 1999 en de naam ‘Mirtos’ is een plaatsnaam op Kreta.  Mirtos werkt samen met diverse dierenwelzijnsgroepen en particulieren verspreid over Kreta, in Athene en ondersteunen ook twee shelters in Cairo (Egypte). Ik schrijf hier een artikel over, omdat jaarlijks veel Nederlanders op vakantie gaan naar Griekenland en Egypte. Deze vakantiegangers kunnen Mirtos helpen. Er zijn namelijk vluchtbegeleiders nodig. De dieren die ter adoptie worden gesteld komen uit Athene, Kreta of Egypte. De dieren hebben vluchtbegeleiding nodig om naar Nederland, Brussel of Düsseldorf te komen. Je kan als toerist een dier meenemen op de terugreis. De kosten hiervan zijn voor de stichting. Je hoeft er zelf vrijwel niks voor te doen.

Mirtos honden

Bij het vertrek naar Nederland zal er een medewerker van de dierenwelzijn organisatie aanwezig zijn. Die persoon regelt de check in van het dier samen met jou bij de incheckbalie. Op de luchthaven van aankomst kan je het dier weer ophalen bij het gedeelte speciale vracht (vlakbij de bagagebanden waar de koffers komen). In de aankomsthal staat direct een medewerker van de stichting klaar om het dier weer over te nemen. Makkelijk toch? Het is maar een kleine moeite om te helpen als vluchtbegeleiding. Vliegen naar huis ga je toch, dus waarom niet  een hond of kat helpen? De volgende keer als ik naar één van de bestemmingen ga waar Mirtos helpt, ga ik mij zeker aanmelden voor vluchtbegeleiding! Ik hoop jullie ook. Op deze manier krijgen alle dieren een nieuw huisje.

mirtos kat

Er zijn ook andere mogelijkheden om Mirtos Animal Project te helpen. Wordt gastgezin, adopteer een dier of help financieel. Voor meer informatie zie www.mirtos.nu. Bedankt voor het lezen.

mirtos