Ik hou van huisdieren en ik hou van reizen. Helaas gaan die twee niet makkelijk samen. Je moet dan opzoek naar een oppas voor je huisdier. Maar wat is er nou precies allemaal mogelijk? Ik deel graag met jullie de tips voor als je op vakantie wilt en een huisdier hebt. 

Sinds kort heb ik een huisdier (poes Sissy) en moest ik opzoek naar een oplossing voor tijdens mijn vakantie. Ik ging de mogelijkheden uitzoeken. Ik zet ze voor jullie allemaal op een rij.

1. Familie en vrienden

Het eerste waar ik en de meeste mensen vaak aan denken is een oppas te vinden uit je directe omgeving. Denk aan familie, vrienden of de buren. Er is meestal wel iemand die het hartstikke leuk vindt om op je huisdier te passen. Belangrijk is dat je zeker weet dat die persoon goed voor je huisdier zal gaan zorgen. Iedereen heeft een andere manier voor het zorgen van een huisdier, zorg dat je op één lijn zit en maak duidelijke afspraken.

Je hebt dan nog twee mogelijkheden om voor te kiezen. Breng je je huisdier naar de oppas of komt de oppas bij je aan huis iedere dag. Het verschilt natuurlijk of de oppas dicht bij je huis woont, of misschien heeft je huisdier wel veel aandacht nodig. Als je huisdier veel aandacht nodigt heeft is het handiger om hem/haar naar de oppas te brengen. Heb je een hond? Dan lijkt het mij sowieso handiger om het dier naar een oppas te brengen.

2. Oppas service aan huis

Je kan een bedrijf inhuren die speciaal voor je huisdier gaat oppassen als je een weekendje weg wil of op vakantie gaat. Zo kwam ik zelf terecht bij een katten-oppas-service. Eerst vindt er een intake gesprek plaats en dan overhandig je de huissleutel aan het bedrijf. Er komt dan dagelijks of twee keer per dag iemand langs om je kat te voeren, kattenbak te verschonen, medicijnen te geven en even wat aandacht aan je kat te geven.

Natuurlijk kost dit wel even wat meer dan als je een kennis vraagt op te passen. Je moet zeker rekenen op ca. €100,- voor een week voor een kat.

op vakantie

3. OOPOEH

Je hebt niemand in je omgeving die kan oppassen en je hebt maar een klein budget. Kies dan voor Stichting OOPOEH. Deze stichting staat voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier.

‘Stinging OOPOEH stimuleert ouderen zich in te zetten als maatje, als OOPOEH, voor huisdieren in de buurt. OOPOEH wil hiermee drie vliegen in één klap slaan: ouderen helpen aan meer gezelschap en beweging, baasjes helpen aan een betrouwbare oppas en huisdieren helpen aan de aandacht en verzorging die zij nodig hebben.’

Je kan direct op de site zien of er een OOPHOEH in jouw omgeving is aangemeld. Check hier voor meer informatie.

4. Dierenpension

Er zijn genoeg dierenpensions -ook wel honden- of kattenhotels genoemd- in Nederland. Hier kan je met een gerust hard je huisdier achterlaten terwijl jij geniet van je vakantie.

Als je besluit je huisdier naar een pension te brengen moet je wel rekening houden met strenge regels. Zo moeten katten jaarlijks worden ingeënt tegen katten- en niesziekte. Lees van te voren dus goed de algemene voorwaarden door.

Kosten voor een dierenpension zijn vanaf €8,- per dag voor een kat, en €15,- per dag voor een hond.


 

Ik hoop dat jullie wat aan deze informatie hebben gehad. Heb je zelf nog handige tips, laat deze dan achter bij de reactie. Zo kunnen we elkaar helpen voor een goede oplossing voor je huisdier tijdens je vakantie.