Je kent het wel, voordat je op vakantie gaat heb je eindelijk je doelgewicht behaald. Je wilt er natuurlijk wel goed uitzien in je nieuwe badpak of bikini. Misschien heb je een super tof zomerjurkje gekocht maar die net even wat beter staat zonder die te grote zwembandjes om je middel. Genieten is het dan geblazen als die je perfect staat en je trots over de boulevard loopt. Maar er komt weer een momemt dat je naar huis gaat. Zit je dan nog steeds op je doelgewicht, of zijn er toch weer wat kilo’s bijgekomen door al dat lekkere eten op je bestemming?

Bijna iedereen die ik ken eet veel meer en vaak ongezonder op vakantie. Hier maak ik mij ook schuldig aan. Schuldig? Nee, toch niet, je hoeft je niet schuldig te voelen, je moet tenslotte genieten. Maar toch is het schrikken geblazen als je de eerste ochtend weer thuis op de weegschaal staat. Wat doe je dan? Weer in je oude (slechte) gewoontes vallen? Of de strijd snel aangaan en die vakantiekilo’s verliezen? Ik stel voor het laatste, en dan ook echt hier voor te gaan! Ik ga je vertellen hoe ik het doe, en wie weet voel jij je weer net zo fit in je vel als voordat je op vakantie ging.

Ik ga je tips geven die je kunnen helpen om een paar kilo’s kwijt te raken. Ik stel voor, probeer dit twee weken en kijk of het resultaat op levert en of het je bevalt. Hierbij wil ik wel vermelden dat ik geen voedingsdeskundige ben, maar ik geef je tips over wat mijn manieren zijn als ik van wat kilo’s af wil. Het is de bedoeling dat je een paar van je vakantiekilo’s kwijt raakt. De volgende tips kan je daarvoor gebruiken.

1. Ontbijt goed

Wat veel mensen niet weten is dat je ontbijt meer moet zijn dan dat je als lunch of diner eet. Ik weet dat dit erg moeilijk kan zijn voor sommigen, maar probeer het iedergeval. Neem iedere dag iets meer en je zult er uiteindelijk aan wennen.

Overnight oats

Overnight oats

Ontbijt bijvoorbeeld met havermout, kwark of yoghurt. Ik maak bijna iedere avond voor het slapen gaan mijn kommetje havermout klaar voor overnight oats. Ik doe dit met amandelmelk en kaneel, dit kan dan de nacht lekker intrekken. Je kan met havermout zoveel variëren. Voeg bijvoorbeeld je favoriete fruit er aan toe.

Instagram eet minder

2. Vermijd koolhydraten

Als je vaak met je gewicht bezig bent, is dit vast geen nieuwe voor je. Koolhydraten vermijden, is super belangrijk! Gewoon stoppen of minderen met pasta, rijst, aardappelen en brood te eten.

Lunch

Volkoren crackers met cottage cheese, komkommer en zalm

Lunch 2

Volkoren crackers met runderrookvlees en een gekookt eitje. Voor wat extra vulling een kopje (verse) groentesoep

3. Foto op je koelkast plakken

Plak een foto van een persoon met een prachtig figuur op je koelkast. Iemand die jij bewonderd om het prachtige lichaam. Wedden dat jij s’avonds dan die deur dicht houd?

 

4. Gezonde snacks

Fruit is een belangrijke snack, maar ik begrijp dat je niet alleen maar fruit als tussendoortje wil. Neem voor de afwisseling een handje amandelnootjes, gedroogd fruit zoals rozijnen of dadels, of neem wat rauwkost zoals wortels, paprika of komkommer. Zelf vind ik druiven ook een heerlijke gezonde snack. Het gaat erom dat je even wat binnenkrijgt.

Instagram food tips

5. Eet bij het avondeten minder

Schep één keer op. Zet geen pannen op tafel maar schep in de keuken op. Hiermee voorkom je dat je toch voor die tweede keer gaat.

6. Beweeg

Do I need to say more?

Terug van 40 minuten hardlopen

Terug van 40 minuten hardlopen

7. Na het avondeten niet meer eten

Alles wat je erna eet verbrand je niet meer en komt in de opslag en dat wil je niet. Spreek met je zelf een tijd af wanneer je niks meer mag eten. Bijvoorbeeld om 19 uur.

8. Slaap circa 8 uur

Uitgerust zijn is erg belangrijk als je afvalt. Je lichaam moet wennen aan de veranderingen. Daarnaast kan je als je bezig bent met een dieet sneller wat vermoeider voelen. Een extra uurtje slaap is dan zo gek nog niet. Probeer in ieder geval die 8 uren slaap te pakken.

9. Stop met frisdrank

Drink alleen verse smoothies, thee, koffie of water. Vind je water maar saai? Doe er dan een schijfje citroen in met wat verse munt.

10. Eet om de twee á drie uur iets.

Probeer tussen je hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, diner) een gezonde snack te nemen. Ik vind ook dat je best een stukje ontbijtkoek, ligakoekje of iets dergelijks mag nemen, maar het moet bij één blijven. Als je om de twee uur iets eet blijft je lichaam in werking om het te verbranden. Als je jezelf uithongert en lang niks eet zal je lichaam het opslaan (als vet).

Tot slot, maak een balans, doe waar jij je goed bij voelt en wat je lichaam aan kan. Het gaat om kleine aanpassingen in je eetgewoontes. Het gaat erom dat je van je vakantiekilo’s afkomt. Niet om compleet strak lichaam te krijgen.

Probeer het eens twee weken met deze kleine gezonde aanpassingen. Wees niet teleurgesteld als je één keer de fout in gaat. Al ga je nog zo vaak de fout in, blijf het proberen, want opgeven is geen optie. En wie weet ga jij ook zonder die vakantiekilo’s de herfst tegemoet.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze hieronder achter bij de reacties. Wil je vaker van dit soort artikelen lezen, let me know.

Alle foto’s in dit artikel komen van mijn istagramprofiel @livelovetravel_taina.