Friesland is mooi, dat wist ik al, maar toch blijft deze provincie mij verbazen. Regelmatig ontdek ik plekjes in deze provincie die mij doen beseffen dat Friesland nog mooier is dan ik al dacht. Vorige week deed ik een Waddentour en bezocht ik de Waddenzee en het Lauwersmeer. Een uniek stukje natuurgebied van Nederland op de grens van Friesland en Groningen. 

Vorige week stond er een perstrip gepland van Tour de Wadden. Met een groep journalisten en fotografen mochten we ervaren hoe het is om een teambuildingdag te doen op de Wadden. Dit begon allemaal in Lauwersoog. Een dorp in Groningen, dat voornamelijk bekend staat om de veerdienst naar Schiermonnikoog.

De reis met de auto naar dit gebied was al genieten. Je merkt dat je het einde van het vaste land nadert. Steeds minder huizen, een uitgestrekt landschap en dijken met sluizen. Het word rustig op de weg. Het gevoel van ‘alleen zijn’ komt.

Eenmaal aangekomen in de haven stond Rob van ‘Varen met Rob’ met zijn team klaar om iedereen te begeleiden. We kregen een speciaal wind- en waterdicht pak aan met een reddingsvest. Na een korte uitleg van het programma, de veiligheidsregels en een voorstelrondje was het tijd om te vertrekken.Waddentour3

Daar gingen we dan, opgedeeld in twee groepen. De ene groep ging met Rob mee in een wat kleinere RIB-boot en ik ging met de overige mensen en kapitein Gerrit in een wat grotere type RIB-boot. Ik besloot achterin te zitten tussen twee mensen in. Lekker veilig dacht ik, want ik vond het toch wel wat spannend. Het idee van hobbelend over het water en de gedachte dat je eruit kan vallen zag ik al voor me. Nee, dat zal mij niet gebeuren.

Achteraf gezien zat ik achterin helemaal niet zo veilig als ik dacht. Laat ik het zo zeggen ik heb de Waddenzee letterlijk geproefd en het had een zoutig nasmaakje. Soms spatte er flink wat water omhoog waardoor je goed nat werd. Gelukkig scheen de zon, waardoor het eigenlijk helemaal niet erg was. Het water op mijn gezicht, de wind en de zon maakte de boottocht juist veel mooier en leuker. Wat was het toch genieten!

Het programma liep iets anders dan de planning was, omdat er werkzaamheden waren aan de sluizen. Hierdoor moest Rob improviseren en bleven we wat langer op het Lauwersmeer. Geen straf natuurlijk! We legden ergens aan om te zien en te ervaren hoe het programma van een teambuildingdag eruit zag. Er vond een teambuildingsessie plaats die normaal gesproken op een drooggevallen zandplaat plaatsvindt. Erik de storyteller probeert een team te laten nadenken over wat hun gelukkig maakt in het werk wat ze doen. Er ontstaat dan een kleine discussie en men gaat met elkaar in gesprek. Ja wat moet je ook anders, je staat op een wad overgeleverd aan zand, water en wind. Erik schrijft ondertussen dan de belangrijke punten op. Het is aan het team om uiteindelijk met zijn allen de drie punten te benoemen waar ze allemaal achterstaan.

Na het stukje teambuilding werd de reis over het Lauwersmeer weer doorgezet. De sluiszen gingen open en het was tijd om met volle vaart de Waddenzee over te gaan. Ondertussen spotten we een groep zeehonden. Nieuwsgierige beestjes zijn dat toch. Dit was toch wel het hoogtepunt van mij van deze Waddentour. Helaas heb ik het niet goed kunnen vastleggen met mijn camera.Waddentour2

Langzaam word het kouder en frisser. Tijd om weer terug te gaan naar het vaste land. Bij een teambuildingdag hoort natuurlijk ook een evaluatie en borrel. We gingen naar een café genaamd MEER bij het havenkwartier van Lauwersoog. Een gezellig plekje om te relaxen van een bijzondere dag. MEER bestaat uit drie loodsen en bied veel biologische producten aan. Zo is er biologisch ijs en bier te bestellen. Een uniek plekje met een hele aardige gastvrouw.

MEER IJscafé

MEER IJscafé

De eigenaresse van MEER vertelde ons dat ze dit jaar ook Yoga op het wad gaat aanbieden. Hoe leuk is dat?! Je gaat de Waddenzee op en vaart dan naar een drooggevallen zandplaat (Engelsmanplaat) om yoga te doen. Op deze manier ervaar je het ultieme rust gevoel. Alleen de wind, het water en eventueel wat vogels hoor je.

Na nog met iedereen wat nagepraat te hebben was het tijd om te gaan. Ik had de keuze om de snelweg te pakken en via Groningen te rijden of om weer binnendoor te gaan en door allemaal Friese dorpjes te rijden. Eenmaal op het kruispunt ging ik toch voor de binnendoor-route. Nog even wat langer genieten van het mooie Friesland.

Bekijk hier de video van de Waddentour.

Ben jij nu ook enthousiast geworden over de activiteiten op en rondom de Waddenzee? Bij deze, er is heel veel keus! Zo kan je zeehonden vrijlaten op het wad, wadlopen, zeilen naar Schiermonnikoog, een culinaire tour doen en nog veel meer. Bekijk deze contactgegevens voor meer informatie:

Tour de Wadden
www.tourdewadden.nl

Varen met Rob
www.varenmetrob.nl

MEER
www.meer-ijs.nl

Ter informatie: dit is geen gesponsord artikel. Ik ben uitgenodigd door Tour de Wadden om mee te gaan op perstrip om een teambuildingdag op de Waddenzee te ervaren. Ik schrijf nergens over waar ik niet achter sta.