Afgelopen weekend mocht ik voor de tweede keer deelnemen aan het bloggersevent in het Lauwersmeergebied. Dit event werd georganiseerd door Stichting RegioMarketing Toerisme Noordoost Friesland en Stichting Promotie Waddenland. Op zaterdag stond de activiteit zeilen in de planning. Ondanks de voorspellingen van veel regen kon het gelukkig doorgaan. 

Zeilen LauwersmeerOp zaterdagmiddag gingen we varen op de Wierumer Aek, een replica van een vissersschip uit de negentiende eeuw.

We vertrokken uit Jachthaven Lunegat in Dokkumer Nieuwe Zijlen richting de haven van Lauwersoog. Het was wat ongemakkelijk om de boot op te komen, maar gelukkig lukte het iedereen. We waren allemaal goed ingepakt. Ik zag er misschien niet uit (weet ik wel zeker), maar ik wou het absoluut niet koud krijgen.
De kapitein starte de motor. Langzaam verdwijnt de jachthaven achter ons. De wind zette wat op en het werd tijd om het zeil te hijsen.

Ik vond het bijzonder om te zien hoe snel het zeil de wind vangt. De motor was overbodig en kon uit. Wat is het dan opeens stil. Je hoorde alleen de wind en regelmatig een klapperend zeil. Ik leunde tegen de zijkant van de boot om dit moment even goed in mij op te nemen. Wat een rust.

Foto's van Instagram: @livelovetravel1

Foto’s van Instagram: @livelovetravel1

Tijdens onze zeiltocht verwende de kapitein ons met een kopje koffie en later met een Beerenburg. Dit hield mij lekker warm.

Ondertussen zien we een paar vissers aan de kade en een meneer op een klein motorbootje. Verder was het rustig op het Lauwersmeer. Logisch ook, want het weer nodigde niet echt uit om lekker het meer op te gaan.

Na twee uren varen begon het harder te waaien. In de verte zie ik drie windsurfers die gebruik maken van de harde wind. Brrr, ik kreeg het als maar kouder. Blij was ik om te zien dat de haven van Lauwersoog in zicht kwam.

We eindigde deze dag in restaurant Het Booze Wijf in de jachthaven van Lauwersoog. Lekkere warme hapjes stonden voor ons klaar. Samen met een verse muntthee warmde ik langzaam weer op. Wat is zo’n dag op het water toch genieten. Ik besef me dat ik dit echt vaker moet gaan doen.

Kan je de video niet zien? Klik dan hier.