Er zijn alweer een paar maanden verstreken sinds ik ben begonnen als zelfstandig reisadviseur. Vandaag een update. Vind ik het nog wel leuk? 

Om direct maar antwoord te geven op deze vraag. ‘Jaaaaa, ik vind het geweldig!’. Zelfs nu ik eindelijk een fulltime baan heb, denk ik er niet aan om als ZRA (zelfstandig reisadviseur) te stoppen. En dat terwijl ik er eigenlijk helemaal de tijd niet voor heb.
Toch is het erg genieten als ik een momentje heb. Ik verdiep me dan in het aanbod, en bladder door de stapels brochures heen. Ondertussen hou ik goed andere ZRA’s in de gaten, om te kijken hoe hun het doen. Ik leer daar veel van.

Zelfstandig reisadviseur zijn naast een fulltime job

Ik zal in het kort uitleggen wat ik momenteel doe, want zoals ik al aangaf heb ik weinig tijd voor mijn werkzaamheden als ZRA.
1 februari ben ik begonnen met een nieuwe baan aan de andere kant van Nederland. Mijn totale leef- en woonsituatie is compleet veranderd. Daarnaast moet ik voor mijn nieuwe werk nog veel leren. Als ik dan om 19:00 thuis kom staat mijn hoofd niet naar andere zaken. Bloggen en de werkzaamheden als ZRA schuif ik nog even opzij. Pas als ik het werk voor mijn gevoel een beetje goed onder de knie heb, en een fijn woonplekje heb in Rotterdam ga ik er weer vol tegenaan.

Dat is ook zo fijn aan ZRA te zijn, je mag je eigen tijd indelen.

Het is trouwens niet zo dat ik helemaal niks doe op ZRA gebied. Zo heb ik twee weken geleden nog vier accommodaties geboekt voor een vriendin. Zij gaat binnenkort op rondreis door Ierland. Echt zo leuk om iemand in je eigen omgeving te helpen met een vakantie. En ik hou er ook nog een klein zakcentje aan over.

Collage brochures

De eerste klanten op reis

Verder zijn mijn eerste klanten (mijn ouders) weer terug van hun wintersport, die ik voor hun mocht boeken. Trots was ik toen ik foto’s binnen kreeg met de tekst: ‘Taina, de kamer is geweldig. Je mag zeggen, een succesvolle eerste boeking.’ -Glunder glunder-

Vervolgens heb ik ook mijn eerste provisie uitbetaald gekregen. Yaaay!

Marketingplan

Ondertussen ben ik ook aan het bedenken hoe ik mijzelf het beste kan gaan promoten. Welke tools wil ik inzetten? Waar vind ik mijn doelgroep? Wat zijn mijn specialiteiten? En ga zo maar door. Ik kan er erg van genieten om een marketingplan op te zetten. Mijn hoofd barst altijd van de ideeën. Alleen ben ik wat minder actief in uitvoeren (leerpuntje).

Het feit dat ik nu een reisblog heb, werk bij een grote online organisatie die vliegtickets verkoopt en werkzaam ben als zelfstandig reisadviseur maken mij erg gelukkig.

Tot de volgende update!